De stadions

De geselecteerde atleten zijn uiteraard steeds bijzonder benieuwd in welk legendarisch stadion zij tijdens de Spelen in actie zullen mogen komen. Ontdek hier meer over de stadions waarin ons land met zekerheid zal vertegenwoordigd zijn.

Openings- en sluitingsceremonie

Stadion : Maracanã / Zone : Maracanã zone / Capaciteit : 78.000 zitplaatsen
Eerst en vooral vormt het iconische Maracanã, gebouwd voor het WK voetbal van 1950 en volledig gerenoveerd voor het WK van 2014, één van de absolute aandachtstrekkers tijdens de Spelen van 2016. Tijdens de Paralympische Spelen zal dit stadion enkel gebruikt worden voor de openings- en sluitingsceremonie. Voor het eerst vinden deze ceremonies trouwens niet plaats in het Olympisch stadion, maar geen atleet die daar zal om rouwen…

Atletiek

Stadion : Estadio João Havelange / Zone : Maracanã zone / Capaciteit : 60.000 zitplaatsen
Het Olympisch stadion bevindt zich opvallend genoeg niet in het Olympic Park, wat intussen vrij traditioneel was geworden voor de Spelen. Dit stadion, gebouw voor de Pan-Amerikaanse Spelen van 2007 vormt momenteel de thuishaven van voetbalclub Botafogo en zal tijdelijk worden uitgebreid van 45.000 naar 60.000 zitplaatsen. 

Boccia

Stadion : Carioca Arena 2 / Zone : Barra - Olympic Park / Capaciteit : 10.000 zitplaatsen
In het Barra Olympic Park trekken de Carioca Arena’s sterk de aandacht. Deze drie arena’s lijken één geheel te vormen maar zijn drie aparte stadions. In de middelste arena zullen tijdens de Paralympische Spelen enkel de bocciacompetities (individueel, pair & team) plaatsvinden. Na de Spelen zullen de arena’s een belangrijk onderdeel worden van het Rio Olympic Training Centre, vooral voor judoka en worstelaars.

Para-equestrian

Stadion : Olympic Equestrian centre / Zone : Deodoro / Capaciteit : 14.000 zitplaatsen
In het Deodoro Olympic Park in het noordwesten van de stad wordt het bestaande Equestrian Centre opgefrist en tijdelijk uitgebreid om de paardensporten te ontvangen tijdens de Spelen. Het complex omvat zo’n 1 miljoen vierkante meter en zal na de Spelen een des te belangrijkere rol gaan spelen voor de militaire concentratie in deze zone en voor het aantrekken van grote sportevenementen in de toekomst.

Rolstoeltennis

Stadion : Olympic Tennis Centre / Zone : Barra – Olympic Park / Capaciteit : tot 10.000 zitplaatsen
Het Tennis Centre zal een belangrijke erfenis worden van deze Spelen. Doel is na de Spelen grote tenniscompetities naar Rio de kunnen halen. Naast het Maria Esther Bueno centre court, dat 10.000 supporters kan ontvangen, vinden we ook 15 nevenvelden. Behalve het rolstoeltennis zullen op deze velden ook 5-a-side football wedstrijden worden georganiseerd.

Tafeltennis

Stadion : Riocentro – Pavilion 3 / Zone : Barra / Capaciteit : 6.500 zitplaatsen
Op wandelafstand van de Athlete Village vinden we het belangrijkste tentoonstellings- en conventiecentrum van de stad : Riocentro. Vier van de zes enorme ‘pavilions’ zullen worden gebruikt als stadion tijdens de Olympische en Paralympische Spelen. In Pavilion 3 zullen de fans tijdens beide Spelen de tafeltennissers (individueel & team) aan het werk kunnen zien.

Wielrennen - piste

Stadion : Velodrome / Zone : Barra – Olympic Park / Capaciteit : 5.800 zitplaasten
Aan de ingang van het Barra Olympic Park valt aan de linkerkant meteen de Olympic Velodrome op. In de aanvangsfase van het bouwproces voor Rio 2016 werd het verouderde stadion, dat was gebruikt tijdens de Pan-Amerikaanse Spelen van 2007, afgekeurd door de UCI. De Velodrome aanpassen aan de normen van de UCI zou gelijkaardige kost dragen dan een nieuwe versie te bouwen, wat uiteindelijk ook gebeurde.

Wielrennen - weg

Locatie : Praia do Pontal de Sernambetiba / Zone : Barra / Capaciteit : 3.000 zitplaatsen
Op een dik kwartiertje westwaarts rijden van de Athlete Village ontdekken we de prachtige stranden en het kleine schiereilandje van Pontal. Hier zullen de start en finish van het Paralympische wegwielrennen plaatsvinden. 

Zwemmen

Stadion : Olympic Aquatics Centre / Zone : Barra – Olympic Park / Capaciteit : 15.400 zitplaatsen
Omdat het bestaande Maria Lenk Aquatics Centre onvoldoende supporters zou kunnen ontvangen tijdens de Spelen, werd enkele honderden meters verderop een volledig nieuwe maar tijdelijke zwemkom opgetrokken. Het Aquatics Centre zal na de Spelen worden gedemonteerd en gebruikt om twee nieuwe Olympische zwembaden te bouwen die plaats zullen bieden aan 6.000 en 3.000 supporters.