Tafeltennis

Het tafeltennis stond al op het programma van de allereerste Paralympische Spelen in 1960 en is dan ook één van dé paralympische sporten bij uitstek. Tafeltennis is een van de drie paralympische sporten (naast zwemmen en atletiek) met een aparte klasse voor personen met een verstandelijke beperking.

Bij tafeltennis gelden dezelfde regels voor de olympische en paralympische spelers. Tafeltennis wordt staand of zittend in een rolstoel beoefend. De atleten kunnen individueel of in team spelen.

Verschillende Belgische tafeltennissers spelen internationaal op het hoogste niveau. Met twee gouden medailles op de Europese Kampioenschappen in Vejle in 2015 (Florian Van Acker en Laurens Devos) trekt ons land met grote ambities naar Rio.

Classificatie

De atleten worden ingedeeld in elf verschillende klassen.

Voor klasse 1 t/m 10 verloopt de classificatie op basis van beweeglijkheid, spierkracht, mobiliteit, evenwicht en palletcontrole. Klasse 1 t/m 5 heeft betrekking op atleten in een rolstoel, klasse 6 t/m 10 op atleten die rechtstaand spelen. Hoe kleiner de handicap, hoe hoger de score.

Klasse 11 is voorbehouden voor atleten met een verstandelijke handicap.

Internationale federatie

De internationale tafteltenniscompetitie wordt gecoördineerd door de International Table Tennis Federation (ITTF), in samenwerking met het International Paralympic Table Tennis Committee (IPTTC).

Liga's

Wilt u meer weten over het tafeltennis in België? Neem een kijkje op de website van Parantee en LHF, de leden van BPC.